ورق گالوانیزه

زنگ زدگی آهن نقطه ضعف آهن محسوب میشود. زمانی که آهن یا محصولات آهن دار در معرض اکسیژن قرار میگیرند؛ دچار زنگ زدگی یا به اصطلاح اکسید آهن میشوند. رطوبت اکسیداسیون را سرعت میبخشد و در نتیجه، در مناطق مرطوب و شرجی سرعت تخریب آهن و محصولات آهنی مانند فولاد بیشتر است اما گالوانیزاسیون طناب نجات آهن ها شد. برای بررسی ورق گالوانیزه، نحوه تولید و ویژگی این محصول فلزی، همراه فلاشینگ ساز باشید.

ورق گالوانیزه چیست؟

برای از بین بردن نقطه ضعف آهن و محصولات آهنی مانند فولاد و افزایش طول عمر آن ها در شرایط آب و هوایی مختلف مخصوصا مرطوب، یک لایه محافظ و پوشش بر روی آهن و فولاد قرار داده میشود. عمل پوشش دهی فلزات را گالوانیزاسیون میگویند که از اکسیداسیون، زنگ زدگی و خوردگی فلزات محافظت گالوانیکی میکنند.

فلز مادر (فلز آهن و فولاد که تحت محافظت هستند) توسط لایه ای که از جنس فلز روی، پوشش داده میشود؛ فلز روکش دار را ورق گالوانیزه میگویند. هرچه ضخامت لایه محافظ بیشتر باشد، مقاومت نیز بیشتر و بهتر خواهد بود. گوتینگ یا درصد گوتینگ بیانگر مقدار ضخامت لایه محافظ است.

از نظر ظاهری ورق گالوانیزه به سه دسته بدون گل، گل ریز، گل درشت تقسیم میشود. این تفاوت ها به دلیل تفاوت در مقدار روی استفاده شده در روکش و زمان خنک شدن ورق گالوانیزه به وجود می آیند.

ورق گالوانیزه

چگونگی تولید ورق گالوانیزه

ورق های گالوانیزه، ابعاد استانداردی دارند که با توجه به آن تولید میشوند. عمل گالوانیزاسیون یا روی اندود کردن به روش حرارتی، روش پیش گالوانیزاسیون،روش الکتروپلات و روش گالوانیلینگ انجام میشود. که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

روش حرارتی

در این روش قطعات فلزی با هر شکلی وارد استخری از مذاب فلز روی میشوند؛ به این روش، روش حرارتی و یا گالوانیزاسیون به روش غوطه وری گرم نیز میگویند.

که این روش، روشی قدیمی با قدرت محافظت بالا است؛ زیرا تمام قسمت های فولاد درون مایع روی فرو میرود. بعد از خنک شدن فلز روی از مایع به جامد تبدیل شده و سخت میشود سپس اتصالی قوی یا به اصطلاح پیوند متالوژیکی بین فلز مادر و لایه محافظ ایجاد میشود.

شرایط آب و هوایی از عوامل موثر در ضخامت لایه محافظ هستند. اگر فلزات در معرض اسید قرار دارند این محافظ نمیتواند کارآمد باشد. روش غوطه ور کردن روشی بسیار با کیفیت و مقرون به صرفه است.

روش پیش گالوانیزاسیون

این روش مانند روش حرارتی است تفاوت این دو روش تمیز کردن فلزات توسط یک مایع، قبل از عمل گالوانیزاسیون در روش پیش گالوانیزاسیون است. محصول نهایی با این روش، صاف تر از روش گرم است.

روش الکتروپلات

برای ایجاد یک پوشش نازک، صاف و سبک بر روی فلزات از این روش استفاده میشود. عمل الکتروگالوانیزه توسط برق و محلول سیانید یا سولفات روی بر روی فلزات انجام میشود. در این روش به دلیل دقت بالا در کنترل ضخامت، لایه ای براق و سبک بر روی فلزات تشکیل میشود که رنگ آمیزی راحت تری دارند.در موارد حساس مانند بدنه خودرو که در معرض دید است و زیبای آن مهم است با این روش گالوانیزاسیون میکنند.

روش گالوانیلینگ

این نوع روش بسیار حساس است و باید توسط متخصصین آن انجام شود. در این روش فلز مادر توسط دو روش گرم و گداختگی پوشش دهی میشود. ابتدا فولاد یا فلز توسط یک لایه از فلز روی پوشش داده شده سپس آن ها را درون کوره گداخته کرده و ورقی آلیاژی میسازند.

کاربرد ورق گالوانیزه

کاربرد ورق گالوانیزه

فولاد و آهن از پرمصرف ترین فلزات در جهان هستند با حذف نقطه ضعف این فلزات، استفاده از آن ها بیشتر از قبل خواهد شد. گستره ی استفاده از ورق گالوانیزه بسیار زیاد است از جمله  از ورق گالوانیزه در صنعت، ساخت و ساز، راه سازی، برق و الکترونیک،ساخت ورق کرکره ای، ماشین سازی و حتی وسایل خانگی استفاده می کنند. برای مثال از ورق گالوانیزه به عنوان فلاشینگ در نمای ساختمان استفاده می شود همچنین با تبدیل ورق گالوانیزه به ورق رنگی می توان استفاده بیشتری از این ورق ها برد.

ویژگی های ورق گالوانیزه

  • تمیز کردن آسان
  • کم شدن هزینه ها
  • فزایش طول عمر محصولات آهنی بین 20 تا 70 سال
  • پوشش و محافظی سخت و مقاوم به زنگ زدگی و خوردگی فلزات

دسترسی به ورق گالوانیزه در بازار های ایران

با استفاده از تولیدات داخل و واردات نیاز به این محصول در کشور تامین میشود.

تولدکنندگان در ایران:

  • شرکت فولاد مبارکه
  • شرکت امیرکبیر کاشان
  • شرکت هفت الماس قزوین
  • ورق گالوانیزه تاراز چهارمحال

برای دریافت راهنمایی، مشاوره و خرید با کارشناسان ما در این زمینه تماس حاصل فرمایید.

  • به چه دلیلی از گالوانیزاسیون استفاده میشود؟
  • فلز مادر چیست؟
  • گوتینگ یا درصد گوتینگ چیست؟
  • گالوانیزاسیون به چند روش انجام میشود؟

b9a46436 718b 4505 a45a 613801f35bd0 2

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *