ورق روغنی چیست؟

ورق روغنی چیست؟ ورق‌های فولادی با دو روش نورد گرم و نورد سرد تولید و روانه بازار میشوند. ورق گرم و یا ورق سیاه با استفاده از کوره هایی با دمای بالا (نورد گرم) تولید میشوند؛ ورق‌های حاصل از این روش سطحی خشن و مات دارند، به همین دلیل نام ورق سیاه را به این ورق‌ها اختصاص داده‌اند. ورق سرد یا ورق روغنی نوعی ورق‌های گرم بوده که با کاهش ضخامت ورق گرم ایجاد میشود، که باعث ایجاد تفاوت میان ورق گرم و ورق سرد میشود.

ورق روغنی با استفاده از تکنولوژی سرد (نورد سرد) تولید میشود، که دارای سطحی صاف و براق است. برای بررسی ورق پرکاربرد و صنعتی ورق روغنی همراه فلاشینگ ساز باشید.

ورق روغنی چیست؟

ورق روغنی چیست؟ ورق روغنی، ورقی است که با استفاده از فرایندهای نورد سرد در انواع مختلف تولید میشود؛ که کیفیت ظاهری بالایی دارد. ورق‌های نورد سرد ضخامت بالایی داشته و پس از انجام فعالیت‌های نورد به ورق‌هایی نازک تبدیل میشوند، که قابلیت لعاب‌کاری دارند. این ورق‌ها مقاومت بالایی در برابر خوردگی، زنگ زدگی و کشش دارند؛ همچنین این ورق‌ها نسبت به ورق‌های قدیمی با شکل پذیری، پهنا و دیگر خصوصیات کیفی بهتری برخوردارند. ورق روغنی دارای سطحی زیبا، شفاف و صیقلی بوده، این صفات باعث اختصاص دادن نام ورق روغنی به این ورق‌ها شده است. میتوان از ورق روغنی در صنایع مختلف که زیبایی در آنها اهمیت بالایی دارد استفاده کرد.

ورق روغنی

نحوه تولید ورق روغنی

برای تولید ورق روغنی ابتدا باید ورق گرم یا همان ورق سیاه با ضخامت بالا تولید شود، سپس با اعمال فرایندهای مختلف بر روی ورق سیاه، ورق روغنی تولید میشود.

اسید شویی

در اولین مرحله ورق با استفاده از اسید سطح ورق سیاه شسته میشود و پولک‌های سیاهی که ظاهر ورق را سیاه و خشن کرده‌اند شسته شده و از بین میروند؛ اما این فعالیت باعث سخت تر شدن ورق گرم میشود؛ سخت شدن ورق گرم امکان شکل دهی آسان را از ورق روغنی میگیرد.

نورد کاری

برای تولید ورق سرد این مرحله مهمترین مرحله تولید محسوب میشود. فرایندهای نورد سرد باعث ایجاد ورق روغنی و یا ورق سرد از ورق سیاه میشود. در این مرحله از غلتک‌های مخصوصی استفاده میشود، ورق سیاه از بین غلتک‌ها عبور داده شده و ضخامت آن کاهش می‌یابد. در این مرحله میتوان خواص فیزیکی خاصی مانند: مقاومت، صافی و یکنواختی را در ورق ایجاد کرد؛ این مقدار در صنایع مختلف متفاوت خواهد بود. فولاد در این مرحله هنوز سخت است و نمیتوان به خوبی به آن شکل داد؛ برای حل این مشکل در مرحله بعد ورق را آنیل‌کاری میکنند.

 آنیل‌کاری

شکل پذیری یکی از خصوصیات مهم در ورق‌های روغنی است، بعد از آماده سازی اولیه برای برگشت شکل پذیری به ورق فولادی آن را به دو روش بچینگ (Batching) و آنیل کاری پیوسته (Continuous Annealing)  آنیل کاری میکنند به زبان ساده تر، به عملیات حرارتی که با سرد و گرم کردن فلزات فلز دچار تغییرات شکل پذیری شود آنیل کاری می‌گونید.

روش بچینگ: در این روش برای افزایش مقاومت ورق در مقابل زنگ‌زدگی با استفاده از روغن سطح ورق را پوشش داده و سپس آن را درون کوره‌های هوای داغ قرار میدهند و توسط گاز یا بخار گرما دهی میکنند؛ و به صورت کویل در می‌آورند.

روش پیوسته: این روش با استفاده از یک تسمه پیوسته ورق روغنی وارد کوره شده و سپس به شکل کویل در می‌آیند. در این روش با استفاده از گرمادهی به فولاد، انعطاف آن را برای شکل پذیری افزایش میدهند.

تمپررولینگ یا پرداخت

تا اینجای کار به توضیح چندتا از مراحل تولید ورق‌های روغنی که شامل اسید شویی، نورد کاری، آنیل کاری پرداختیم. در مرحله آخر بعد از آنیل کاری برای صاف و یکنواخت کردن سطح ورق از فرایند نورد سطحی (استفاد از نورد سرد با دمای خیلی کم) برای پرداخت سطح ورق روغنی استفاده میشود.

نحوه روغن کاری ورق روغنی

روغن کاری ورق‌های روغنی با دو روش پاشش مستقیم و پاشش توسط سیستم مدار بسته انجام میشود:

پاشش مستقیم: در این روش روغن با غلظت زیاد بر روی سطح ریخته میشود. برای گالوانیزه کردن ورق روغنی از این روش استفاده میشود.

پاشش با استفاده از سیستم مدار بسته: برای روغن‌کاری و خنک کردن سطح ورق با این روش روغن با غلظت کم بر روی سطح پاشیده میشود.

ورق روغنی

انواع ورق روغنی

با توجه به آلیاژی که برای تولید ورق روغنی استفاده شده و همچنین نحوه ساخت ورق‌ها باعث ایجاد ورق‌های روغنی در انواع مختلف شده است. ورق‌های روغنی به چهار دسته تقسیم میشوند:

ST12: ورق‌های روغنی معمولی، این ورق‌ها مصارف معمول داشته و از آنها در خمکاری و شکل‌دهی استفاده میشود.

ST13: ورق‌های روغنی کششی، در تولید محصولاتی که در زمان تولید به مقاومت فشاری نیاز دارند.

ST14: ورق‌های روغنی فوق کششی، این ورقها برای پرس‌کاری عمیق کاربرد دارند.

ST16: ورق‌های روغنی فوق فوق کششی، این ورق نسبت به دیگر ورق‌ها کشسان‌تر است.

در این نوع ورق‌ها هرچه مقدار ST کمتر باشد ورق سخت تر خواهد بود.

ورق‌های روغنی لعاب دار (Ek2) و مقاوم در برابر سایش (QStE) از انواع دیگر ورق روغنی هستند. از این ورق‌ها در ساخت اجاق گاز و قطعات زیر اتومبیل استفاده میکنند.

ابعاد ورق روغنی

با توجه به کاربرد این محصول، ورق‌های رول و شت روغنی را در ابعاد و ضخامت‌های مختلف تولید و در اختیار مصرف‌کنندگان قرار میدهند.

  • ضخامت استاندارد ورق‌های روغنی: ضخامت ورق‌های روغنی در محدوده 3 الی 3 میلیمتر است.
  • عرض استاندارد ورق‌های روغنی: عرض ورق‌های روغنی در محدوده 100 الی 125 سانتیمتر است.
  • طول این ورق‌ها با توجه به رول و شیت بودن ورق‌ها متفاومت خواهد بود.

ورق روغنی

کاربرد ورق روغنی

با توجه به ویژگی‌های ورق روغنی میتوان از آنها در نقاط مختلف استفاده کرد:

  • ساخت مبلمان
  • ساخت لوازم خانگی
  • استفاده در ساخت انواع قفسه
  • استفاده در صنایع خودروسازی
  • استفاده در ساخت مخازن فلزی
  • و …

ویژگی‌های ورق روغنی

به دلیل افزایش کیفیت و دست یابی به امتیازات بالاتر فرایندهای زیادی را بر روی ورق گرم اعمال میکنند. اما چه ویژگی‌های در ورق سرد به وجود می‌آید که این همه تلاش برای تغییرات صورت میگیرد؟

  • تولید ورق روغنی به سرعت انجام میشود.
  • ورق‌های روغنی در مقایسه با دیگر ورق‌ها ارزان‌تر هستند.
  • کیفیت ظاهری ورق گرم باعث کیفیت نمای محصول نهایی میشود.
  • این ورق‌ها در عین سبک بودن (هم وزن بودن با آهن) قادر به تحمل وزن زیادی هستند.

به طور کل ورق‌های روغنی در کنار زیبایی کارایی و کیفیت بالایی دارند.

کارخانه‌های تولید کننده ورق روغنی

در ایران کارخانه‌های زیر نیاز بازار به ورق روغنی را تامین میکنند:

  • شرکت فولاد غرب
  • شرکت هفت الماس
  • شرکت فولاد مبارکه اصفهان

قیمت و خرید ورق روغنی

ورق روغنی چیست؟ در زمان خرید ورق روغنی حتما به نام شرکت تولید کننده دقت شود، نام یک برند و خوش نامی آن بسیار مهم است. علاوه بر نام شرکت، توجه به تاریخ انقضای روغن مصرفی در تولید ورق روغنی بسیار مهم است.

قیمت ورق‌های روغنی در مقایسه با قیمت ورق های گرم بیشتر بوده و این تفاوت قیمت در اثر فعالیت‌های پیچیده‌ای که برای تولید ورق سرد انجام میشود، ایجاد شده است.

با توجه به نوسانات قیمت در بازار نمی‌توان قیمت ثابتی برای این محصول درنظر گرفت. جهت اطلاع از قیمت به روز این محصول به سایت فلاشینگ ساز مراجه فرمایید.

جهت دریافت مشاوره از کارشناسان فلاشینگ ساز، خرید و یا ثبت سفارش با شماره‌های درج شده تماس حاصل فرمایید.

  • ورق روغنی چگونه تولید میشود؟
  • چرا ورق روغنی را آنیل کاری میکنند؟
  • روغن کاری ورق روغنی به چند روش انجام میشود؟

برای ثبت سفارش و اطلاع از قیمت ها با ما تماس بگیرید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *