در صنایع مختلف از انواع ورق فلزی استفاده میشود؛ با وجود تنوع در ورق های فلزی ورق فولادی رکورد دار مصرف هستند. با توجه به خاصیت های مخصوص در هر نوع فلز میتوان از انواع ورق با جنس های مختلف مانند: ورق گالوانیزه، ورق سیاه، ورق روغنی و … در ساخت قطعات سودمند و پرکاربردی استفاده میکنند. برای بررسی انواع ورق و کاربرد آن ها همراه فلاشینگ ساز باشید.

 

ورق فلزی چیست؟

ورق های فلزی، ورق های مختلف با ضخامت کمتر از 6 میلیمتر هستند؛ و از آنها در صنایع مختلفی استفاده میشود. پردازش هایی مانند: سوراخ کردن، برش‌کاری، تراشیدن، پرچکاری، چین خوردگی و… بر روی این محصولات از طریق فلزکاری سرد انجام میشود.

ورق های فولادی دارای انواع مختلفی بوده که از آنها در قسمت‌های مختلف صنعت و ساخت و ساز استفاده میشود. در ادامه انواع ورق فلزی را با هم بررسی خواهیم کرد.

انواع ورق فلزی

با توجه متریال مورد استفاده در ساخت ورق و روش تولید آن ها انواعی از ورق های فلزی تولید و در اختیار مصرف کنندگان قرار میگیرد.

  • ورق سیاه
  • ورق رنگی
  • ورق مسی
  • ورق آجدار
  • ورق آلیاژی
  • ورق استیل
  • ورق روغنی
  • ورق گالوانیزه
  • ورق قلع اندود
  • ورق اسیدشویی

ورق سیاه، روغنی، گالوانیزه، رنگی، اسیدشویی، آجدار، قلع اندود و ورق آلیاژی از ورق های فولادی محسوب میشوند، که از ترکیبات و روش های تولید متفاوتی تولید شده اند.

ورق ساه

ورق سیاه

ورق سیاه همان ورق گرم است که به علت سرد شدن سریع ورق، سطحو ظاهری خشن و مات پیدا کرده اند. این ورق ها در قسمت هایی که ظاهر و زیبایی اهمیت چندانی ندارد مورد استفاده قرار میگیرند. این ورق به سه دسته آلیاژی، صنعتی و معمولی تقسیم میشوند؛ کربن در این ورق ها طبق استاندارهای خاصی اضافه میشود، این استاندارد به صورت ST33 و ST52 بیان میشود، هرچه مقدار کربن مورد استفاده در ساختار ورق بیشتر باشد انعطاف پذیری در ورق کمتر خواهد بود. معمولا از ورق سیاه با استاندارد ST37 برای ساختمان سازی استفاده میشود. از کاربرد ورق گرم میتوان استفاده به طور غیر مستقیم در ساخت تجهیزات و به طور مستقیم در ساخت سوله، سد، اسکلت سازه ها و ساخت انواع لوله و پروفیل و … اشاره کرد.

ورق رنگی

ورق رنگی نوعی ورق فولادی بوده که با اعمال فرایندهای مختلفی که بر روی ورق گالوانیزه ایجاد میشود، تولید میشوند؛ در واقع میتوان گفت ورق گالوانیزه رنگی، نوعی ورق روغنی است. برای تولید ورق رنگی، ورق گالوانیزه را با استفاده از روش الکترواستاتیک رنگ آمیزی میکنند. برای رنگ آمیزی ورق های گالوانیزه ابتدا باید سطح ورق را از آلودگی ها پاک کرده به طوری که سطح ذره ای چربی نداشته باشد، سپس با عبور ورق از غلتک های مخصوص سطح آن را صیقل میدهند.

این ورق ها رنگ بندی متنوعی داشته و با زیبایی خود باعث زیباسازی سازه ها میشوند. میتوان این ورق ها را به صورت رولی در ابعاد 100*125 برای استفاده در نمای داخلی و خارجی ساختمان ها تهیه کرد.

ورق آلیاژی

برای افزایش مقاومت ورق سیاه یا ورق گرم، آن ها را به همراه کربن و با اعمال گرما ترکیب کرده و سختی آن را افزایش میدهند. ورق تولید شده ورق آلیاژی نام دارد؛ که در برابر زنگ زدگی، خوردگی و فرسایش مقام تر از ورق سیاه است؛ آن ها را به صورت رول و شیت تولید میکنند. این ورق نیز نوعی ورق فولادی محسوب میشود. با افزایش مقاومت در این ورق ها میتوان از آن ها در محیط های مرطوب استفاده کرد؛ این ورق، ورقی محبوب در صنعت ساخت بدنه کشتی ها، قطعه سازی، پل سازی و… است. تایید استاندارد این ورق ها نیاز به متخصص دارد و بهتر است برای تهیه آن از شرکت های معتبر خریداری شود.

ورق مسی

ورق مسی

هزاران سال است که از ورق های فلزی در صنایع مختلف استفاده میشود. برای ساخت آن ها از آلیاژ مس استفاده میشود؛ با توجه به کاربرد این ورق ها، آن ها را در ابعاد و ضخامت های مختلف 1 تا 16 میلیمتر تولید میکنند. این ورق ها رسانای خوب جریان برق بوده و شکل پذیری و چکش خواری خوبی دارند. میتوان از این محصول در دستگاه های الکترونیکی، سیستم های تهویه و کاربردهای دریایی استفاده کرد.

ورق روغنی

ورق روغنی نوعی ورق فولادی یا ورق سرد است، زیرا در زمان تولید به گرما و دمای بالا احتیاجی ندارند. این ورق ها سطحی صاف و براق داشته و میتوان از این ورق ها در مکان هایی که زیبایی ظاهر در کنار مقاومت اهمیت زیادی دارد بسیار مناسب هستند. این ورق ها توانایی تحمل  تنش های زیادی را دارند و در مقابل تنش های فیزیکی بدون تغییر تاب می آورند؛ همچنین این ورق ها باید توانایی مقابله با فرسایش ها راداشته باشند. از کاربرد ورق روغنی میتوان: تولید ورق گالوانیزه، لوله ها و اتصالات، بخش هایی از بدنه خودرو و … را نام برد. این ورق ها استحکام بالایی داشته و به سه شکل معمولی با استاندارد ST12، نیمه کششی با استاندارد ST13 و فوق کششی با استاندارد ST14 تولید و وارد بازار میشوند.

ورق آجدار

ورق آجدار

ورق آجدار در واقع ورق هایی از جنس ورق روغنی، سیاه و آلومینیوم بوده که طرح هایی به شکلهایی لوزی مانند بر روی آن ها حک شده است. این ورق ها (ورق های فولادی) مانند ورق سیاه به صورت رول و شیت تولید میشوند. در زمانی که ورق گرم است، غلتکی که حاوی نقش است (غلتک الگوی آج) از روی آن عبور میکند و بر روی یک سمت از ورق طرح میزند. ورق های آلومینیومی با استفاده از روش فورجینگ (مانند مهر زدن) طرح دهی میشوند. این ورق ها مانع از سر خوردن افراد شده پس میتوانند گزینه خوبی برای ساخت پله ها و راه روها، خودروها و کشتی ها باشند.

ورق گالوانیزه

این ورق ها نوعی ورق روغنی و فولادی بوده که با استفاده از فلز روی بر روی آن ها پوشش و محافظی با روش های مختلفی ایجاد شده است. این پوشش، فلز را از زنگ زدگی،خوردگی و … محافظت میکند. میتوان از محصولات ورق گالوانیزه و ورق گالوانیزه رنگی در محیط های مرطوب و خورنده فلز مانند: تانکرهای آب، سقف سوله ها، لوله های انتقال آب و … با قیمت خیلی کمتر از فولاد ضد زنگ استفاده کرد. در صورت آسیب به لایه روکش میتوان آن را ترمیم کرده و دوباره از آن استفاده نمود. استاندارد ورق گالوانیزه به استاندارد ورق روغنی وابسته است. میتوان این فلزها را به صورت رول و شیت در اندازه های مختلف تهیه کرد.

ورق قلع اندود

ورق قلع اندود، نوعی ورق فولادی بوده که از معروفیت بالایی برخوردار است؛ این ورق ها از ورق های روغنی ساخته شده اند و در اصطلاح عامیانه حلب نامیده میشوند. استانداردهای تولید این ورق به استانداردهای تولید ورق روغنی بستگی دارد، اما معمولا از ورق روغنی با استاندارد ST12 برای تولید ورق قلع اندود استفاده میشود. تولید این ورق ها با قرار دادن یک لایه قلع بر روی ورق روغنی انجام میشود. با استفاده از لایه قلع بر روی ورق روغنی، ورق روغنی را از زنگ زدگی و خورندگی محافظت میکنند؛ این ورق ها ساختار نرمی داشته و سختی بالایی ندارند. تفاوت این ورق ها با ورق گالوانیزه مقاومت خورندگی قلع بوده که میتواند در محیط های اسیدی نیز دوام بیاورد. از این ورق ها میتوان در تولید ظروف غذایی و نوشیدنی، پوسته های فیلتر روغن، قطعات خودرو و … استفاده کرد.

ورق استیل

ورق استیل

ورق استیل نوعی ورق از نوع فولاد ضد زنگ بوده و میتوان از آن برای تولید انواع محصولات به صورت استفاده مستقیم بهره برد. برای تولید این ورق ها از نورد سرد و در صورت لزوم از نورد گرم استفاده میشود.  این ورق ها در مقابل زنگ زدگی، فرسودگی و سایش، خورندگی، ضربه و حرارت مقاوم بوده و از استحکام بالایی برخوردار هستند. ورق استیل در انواع ورق استیل نگیر، براق، مات، خش دار، روکش دار، ضد اسید و نسوز تولید میشود. سطح ورق استیل به راحتی تمیز شده و میتوان از این ورق های استیل در صنایع غذایی، دارویی، پتروشیمی، شیمیایی و … استفاده کرد.

ورق اسیدشویی

این ورق در واقع همان ورق گرم بوده که با استفاده از اسید شستشو داده شده است. در هنگام تولید ورق گرم و سرد شدن ناگهانی ورق سطح آن خشن و مات میشود به طوری که به آن ورق سیاه میگویند، با استفاده از اسید برای شستشوی سطح ورق سیاه، سطح آن صاف و سیقی شده و آلودگی ها از سطح آن زدوده میشوند؛ همچنین برشکاریی هایی که در این مرحله انجام میشود سطح ورق را یکدست تر میکند. این تغییرات ظاهر ورق را به ورق روغنی شیبه میکند.

ورق های اسیدشویی مقاومت های لازم را برای استفاده از آن ها در محیط های اسیدی را دارند و میتوان از آن ها در این نقاط استفاده کرد. میتوان این ورق ها به صورت رول و شیت با ضخامت های 1.5 تا 6 میلیمتر و در عرض های 100 و 125 سانتیمتر برای استفاده در صنایع کشتی سازی، ساخت لوله های انتقال نفت و گاز، مخازن گاز و شاسی و رینگ خودرو تهیه کرد.

قیمت و خرید انواع ورق

با وجود تنوع در انواع ورق های فلزی میتوان از انواع ورق با کارایی و قیمت مختلف و مناسب در صنایع و ساخت وساز استفاده کرد. قیمت ورق با توجه به مقاومت و استحکام ورق تعیین میشود، ورق های مقاوم تر قیمت بالاتری دارند، که با توجه به نیاز خریداری میشوند. با توجه به نوسانات قیمت در بازار، نمیتوان برای این محصولات قیمت ثابتی در نظر گرفت.

جهت دریافت مشاوره از کارشناسان فلاشینگ ساز، خرید، ثبت سفارش و استعلام قیمت با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید.

 

  • پردازش ورق های فلزی به چه صورتی انجام میشود؟
  • ورق رنگی چگونه تولید میشود؟
  • ورق آجدار از چه جنس هایی ساخته میشود؟
  • چند نوع ورق استیل تولید میشود؟
  • چند نوع ورق روغنی تولید میشود؟

 

 

فلاشینگ ساز

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *